Het mooiste plekje van Theo Rijnten

Het is misschien niet het mooiste plekje van de hele wereld, maar wel van alle plaatsen die Theo in zijn leven bezocht, het dak van fort Kijkduin. Het is gratis toegankelijk en bereikbaar via de trap meteen links bij de ingang van het fort.  Een wijds uitzicht over zee en duingebied enerzijds en anderzijds een brede kijk op Den Helder geven deze plek een bijna magische uitstraling. “Ik heb het eigenlijk ontdekt omdat vrienden die in Huisduinen verbleven deze plek roemde. We zijn hier toen natuurlijk zelf gaan kijken en sindsdien ben ik er met regelmaat te vinden”, vertelt Theo enthousiast.

Hij is geboren in Arnhem en bleef er tot na zijn Middelbare schooltijd. Na het Christelijk Lyceum waar hij het Gymnasium doorliep ging hij scheikunde studeren in Groningen. “Daarna ben ik leraar scheikunde geworden in Appingedam.” Theo is getrouwd, heeft vier kinderen en zeven kleinkinderen en zijn passie ligt bij de  watersport. “In mijn studententijd deed ik veel aan roeien. In 1979 kwamen we naar Den Helder omdat ik rector werd van scholengemeenschap Het Nieuwe Diep. Een prachtige, maar veeleisende baan. In die jaren hadden we een zeilboot. Er is geen mooiere uitvalshaven dan Den Helder. Je vaart zo de Waddenzee op, naar Engeland, Denemarken, de Kanaal- eilanden en uiteraard hebben we ook veel op de Noordzee gevaren. Maar je zit ook zo op het IJsselmeer, Texel of één van de andere Waddeneilanden en Friesland is in een weekend zeilen ook goed te doen.”

Zijn politieke aspiraties begonnen eigenlijk al in Appingedam. “Ik ben in 1973 lid geworden van de PvdA en deed in Appingedam al iets voor de gemeenteraad. Ik vond dat heel leuk, maar koos toch voor de baan als rector. In 2004 stopte ik met werken en ben in juni van dat jaar de PvdA gaan helpen bij de voorbereidingen van de verkiezingen van maart 2006. Ik werd meteen lijsttrekker, op zich best bijzonder. We werden de grootste partij met acht zetels en ik werd gekozen tot fractievoorzitter. De PvdA is altijd mijn partij geweest, met uitzondering van de periode tussen 1998 en 2003. Dat had niet zozeer met de partij van doen als wel met de toenmalige fractievoorzitter wiens optreden ik beschamend vond. Inmiddels zit ik midden in mijn tweede raadsperiode als fractievoorzitter van de partij.”

Staande op het dak van fort Kijkduin vertelt Theo over de zee en de Razende Bol. “Het Molengat ligt tussen Texel en de Razende Bol, Het schulpengat ligt links van de Razende Bol en het Marsdiep ligt tussen Den Helder en Texel. Vier maal per dag gaat de stroom door de flessenhals die het Marsdiep is, twee maal per dag in en tweemaal per dag uit. De stroom neemt zand mee, maar zodra de stroom het open water raakt, valt het zand eruit. Er zal dus altijd een bol te vinden zijn aan het eind van een stroom. Het is ook leuk om te weten waar iedere ton en boei ligt op het water en wat het betekent. Het is fascinerend om naar de zee te kijken en de dynamiek vind ik heel mooi. De verbinding van Den Helder met de zee komt hier ook heel goed tot uitdrukking. Met het zicht op zee, de getijden en de Gravelijkheidsduinen met aan de andere kant het zicht op de stad, ervaar ik hier de essentie van Den Helder.”

Dit bericht werd geplaatst in Het mooiste plekje en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s