De Haven, het kopstuk van Den Helder

Van drie kanten omgeven door zee kon het niet uitblijven dat Den Helder een belangrijke havenstad zou worden. Dat de loop der geschiedenis dit deels heeft voorkomen, is waar, maar onderschat de havencapaciteiten van Den Helder niet. Al sinds jaar en dag is het de laatste veilige haven voor de grote vaart begint en van oudsher is daar gebruik van gemaakt. “Al vanaf het moment dat de eerste vissersnetten langs de kade lagen te drogen tot aan dit moment is de strategische ligging van Den Helder van het grootste belang geweest”, vertelt Nick Waterdrinker.

Nick kent de haven en de scheepvaart als zijn broekzak. Eerst als student, later als zeeman. Daarna als ambtenaar/projectmanager en vervolgens operationeel directeur en deels eigenaar van  The Bluestream Group uit Den Helder. Ook zijn huidige bedrijf Point b BV, een bureau voor advies- en bedrijfsontwikkeling op het gebied van olie, gas en maritieme industrie, heeft  alles met de haven te maken. Point b werkt onder andere in opdracht van de gemeente Den Helder.

”Op dit moment telt de haven grofweg 10.000 vaarbewegingen meer dan de grote havenstad Rotterdam. Dat wordt bijgehouden door de verkeerscentrale op Harssens, zoveel dynamiek zit er dus rondom de kop. 95% van alle bevoorrading voor de energie installaties op de zuidelijke Noordzee gebeurd vanuit Den Helder.”

Al in de vroegste tijden was Den Helder bijvoorbeeld voor de VOC schepen de laatste beschutte rede waar nog bevoorrading van het schip mogelijk was. Dat de haven niet eerder in ontwikkeling is gekomen, is niet echt verbazingwekkend. “We hadden hier de visserijhaven en defensie. Vooral defensie heeft de groei van de haven gekenmerkt. De bestuurders van Den Helder hadden zich daar niet mee te bemoeien, dat werd allemaal wel beslist in Amsterdam en Den Haag, daar zaten de Heren van Holland. Havenmeester was tot nog niet zo lang geleden het bijbaantje van de marktmeester, dat zegt genoeg lijkt mij”, lacht Waterdrinker vriendelijk.

“Om vanuit dat verleden op te schalen naar een professionele moderne haven, daar is nogal wat voor nodig. Na de oorlog kregen we er de nieuwe haven bij en verschoof de marine van Het Nieuwe Diep naar de nieuwe haven.  Dat werd onder andere met NAVO gelden gerealiseerd. Ook hadden we rekening te houden met de veerboot van en naar Texel, welke een overheidsverplichting werd vanwege de maatschappelijke vervoerstroom. Inmiddels zijn er twee oorzaken die maken dat de haven wel geëxploiteerd kan worden. Dat is het krimpen van de visserij vloot en ook defensie is stelselmatig ingekrompen. Dat geeft nu meer ruimte voor de particuliere sector.”

De plannen van Den Helder voor de haven zijn groot maar haalbaar. “Het gaat in stappen en steeds meer mensen zien het belang van de strategische ligging van onze haven in. Ook willen we de haven privatiseren. We hopen in 2012 het nodige gerealiseerd te hebben.”

Dit bericht werd geplaatst in Zee, haven en schepen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s